Categories
Ilmu

ADAKAH MASIH WUJUD ASNAF AL-RIQAB PADA ZAMAN SEKARANG?

ar-riqab

Salah satu kategori asnaf yang berhak menerima zakat ialah asnaf al-riqab iaitu hamba yang ingin memerdekakan dirinya. Persoalannya, adakah masih wujudkah asnaf tersebut pada zaman sekarang ini?

Allah SWT telah menetapkan lapan golongan yang layak mendapat zakat melalui firmanNya dalam surah al-Taubah, ayat 60:

إِنَّمَا ٱلصَّدَقَٰتُ لِلۡفُقَرَآءِ وَٱلۡمَسَٰكِينِ وَٱلۡعَٰمِلِينَ عَلَيۡهَا وَٱلۡمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمۡ وَفِي ٱلرِّقَابِ وَٱلۡغَٰرِمِينَ وَفِي سَبِيلِ ٱللَّهِ وَٱبۡنِ ٱلسَّبِيلِۖ فَرِيضَةٗ مِّنَ ٱللَّهِۗ وَٱللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٞ

Maksudnya: Sesungguhnya sedekah-sedekah (zakat) itu hanyalah untuk orang-orang fakir, dan orang-orang miskin, dan amil-amil yang mengurusnya, dan orang-orang muallaf yang dijinakkan hatinya, dan untuk hamba-hamba yang hendak memerdekakan dirinya, dan orang-orang yang berhutang, dan untuk (dibelanjakan pada) jalan Allah, dan orang-orang musafir (yang keputusan) dalam perjalanan. (Ketetapan hukum yang demikian itu ialah) sebagai satu ketetapan (yang datangnya) dari Allah. Dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.

(Surah al-Taubah: 60)

Antara pusat zakat negeri yang menyenaraikan Ar-Riqab sebagai penerima zakat ialah Lembaga Zakat Selangor dan Baitulmal Wilayah Persekutuan. Yang dikategorikan sebagai asnaf al-riqab adalah golongan yang dibelenggu atau dieksploitasi dari aspek pemikiran, harta benda, kekuasaan dan kebebasan yang tidak mampu membebaskan diri dari belenggu tersebut. Bagi kategori dadah, golongan yang terlibat adalah:

1. Golongan yang dikategorikan asnaf al-Riqab termasuklah kesalahan yang berhubungan dengan dadah.

2. Mereka-mereka yang terlibat secara langsung atau tidak seperti pengedar/penagih dan dalam proses pemulihan.
Termasuk juga yang terlibat dalam lain-lain aktiviti penagihan seperti pil kuda, estacy dan seumpamanya.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program rawatan dan pemulihan dadah disini, boleh hubungi kami di http://www.wassap.my/60199102468

Like & Follow page https://web.facebook.com/Pusatrawatandarulislah
Layari laman web darulislah.my

#jauhidadahdekatisejadah
#quitdrugs
#darulislah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *